Ana Sayfa

6 Kasım 2013 Çarşamba

Protez operasyonu fizik tedavisiz olmaz

Operasyon sonrası takılan mekanik eklemi etkili kullanabilmenin tek şartı bu aşamada yapılacak fizik tedavi rehabilitasyondur.

Operasyon sonrası takılan mekanik eklemi etkili kullanabilmenin tek şartı bu aşamada yapılacak fizik tedavi rehabilitasyondur.

EKLEMLERİN zarar gördüğü ve başka tedavi yönteminin kalmadığı durumlarda protez operasyonları yardıma yetişiyor. Protez operasyonları sonrasında fizik tedavi büyük
önem taşıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Bahadır, bir protez operasyonunun başarısını etkileyen faktörleri doğru hasta seçimi, uygulanan cerrahi teknik, hastaya protez operasyonu öncesi ve sonrası uygulanan fizik tedavi rehabilitasyon olarak sıralıyor.
Dikkat edilmesi gereken ve en çok ihmal edilen noktanın ameliyat öncesi ve sonrası fizik tedavi rehabilitasyon olduğuna dikkat çeken Bahadır, ekliyor: “Kalça ya da diz protezi düşünülen hastalarda eklemler ağrı ve deformite nedeniyle az kullanıldığından o eklemi çalıştıran kaslar zayıflar. Eklem hareketleri de genelde gelişen ikincil yumuşak doku problemleri nedeniyle kısıtlanmıştır. Hasta fizik tedavi rehabilitasyon programına alınmadan operasyona giderse yapılan protez sadece ağrılarını giderir, takılan protez eklemi etkili ve verimli bir şekilde kullanamayabilir.”
Operasyon öncesi uygulanan 15 seanslık fizik tedavi rehabilitasyon programıyla sertleşmiş dokuların gevşetildiğini, eklem hareketlerinin mümkün olduğunca açıldığını ve kasların kuvvetlendirildiğini belirten Bahadır, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Protez operasyonları büyük operasyonlardır. Ameliyat sırasında bazı kaslar, bağlar, tendonlar ve damarlar kesilir. Operasyon sonrası hastanın eklemi ödemli, şiş, ağrılı ve kısıtlıdır. Operasyon sonrası takılan mekanik eklemi etkili kullanabilmenin tek şartı bu aşamada yapılacak fizik tedavi rehabilitasyondur. Takılan mekanik eklemin stabilitesi, ömrü ve normal eklemin biyomekaniklerine yakın bir şekilde kullanılması için hastanın eklem hareketlerinin açılması ve kaslarının eski gücüne getirilmesi şarttır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder